Performance and Safety running Windows® Embedded
 

Performance and Safety running Windows® Embedded

Performance and Safety running Windows® Embedded

[CZ] Tak jako kancelářské moduly informačního systému ve firmě mají svou specifickou podobu, moduly pro řízení výroby vypadají taktéž zcela specificky. V logice výrobního procesu záleží na spolehlivé dostupnosti dat jako v žádném jiném jeho článku.

Odváděcí pracoviště proto musí být maximálně spolehlivé. To považuje zákazník za samozřejmé. Výpadek může spustit řetězec nepříjemných situací a zadělat na problém. Můžeme se spolehnout na prvotřídní informační systém? Můžeme se spolehnout na prvotřídní hardware? Můžeme se na tyto dílčí části s klidnou myslí spolehnout pokud operují na kancelářském operačním systému? Zcela jistě všichni z vlastní zkušenosti víme, že moc ne. Jak ale dosáhnout této spolehlivosti? Odpovědí jsou profesionální operační systémy Windows® Embedded.

Windows® Embedded je rodina produktů z dílny společnosti Microsoft® založená na produktu Windows Professional. V základu tedy nabízí naprosto stejnou funkcionalitu. Windows® Embedded zachovávají také kompatibilitu a není potřeba nadstavbové aplikace a software nijak přepracovávat. V čem tedy spočívá jejich výhoda? Windows® Embedded jsou komponentizované formy operačního systému s otevřeným vývojovým prostředím a pokročilými bezpečnostními ochrannými prvky.


Komponentizovaná forma OS

Každý operační systém Windows® Embedded je nabízen v komponentách, které si jako skládačku podle potřeb sestavíte. Odpadne obrovská spousta nepotřebných aplikací a funkcí, které systém zatěžují, a takté ovladače se instalují „on-demand“ jen ty, které vaše zařízení potřebuje, a jen ovladače pro periferie s tímto zařízením svázané. Takto vyladěná forma OS je velmi nenáročná na výpočetní výkon a natolik kompaktní, že umožňuje instalace do omezeného paměťového prostoru – CF karty a jiná paměťová média typu flash DOM (Disk-On-Module).


Pokročilé bezpečnostní a ochranné prvky systému

O celou úroveň nad veškeré systémy se profesionální Windows® posouvají díky funkcím, které se zvou Embedded Enabling Features. Tyto funkce jsou právě zcela nezbytné pro bezproblémový běh operačního systému z „nechráněných“ flash médií a flash-disků typu SSD. Do EEF spadají funkce jako velmi populární Enhanced Write Filter a File-Based Write Filter, horní propustné filtry ochraňující fyzické jednotky a souborový systém proti poškození při výpadku napájení, dále Dialog Filter, který vám umožní upravit chování veškerých vyskakovacích oken, pop-up oznámení a upozornění vyžadujících odpověď a výzvu k další akci uživatele, můžeme jmenovat další funkce jako je systém inteligentní hibernace HORM – Hibernate Once Resume Many, Custom Shell, umožňující zařízení spouštět přímo do nadstavbové aplikace, Registry Filter, OEM Branding feature, a jiné..


Dlouhodobá podpora a dostupnost

Další obrovské plus, které v závodě na poli vývoje operačních prostředí a systémů zákazníci a vývojáři zcela jistě ocení, je dlouhodobá dostupnost a podpora ze strany Microsoft®. Zatímco podpora a časová dostupnost běžných komerčních systémů je velmi omezená a prakticky nepředvídatelná - Microsoft® se dokonce nechal slyšet, že chce vydávat nový operační systém každý rok - je příjemně uklidňující, že Embedded systémy jsou dostupné minimálně po dobu 10 let s veškerou podporou a updaty, přičemž pokud se některé z vývojových prostředí stane velmi populární, počítá s prodloužením podpory. Jako se například děje u Windows XP, které již běžně nekoupíte. Microsoft® na poptávku reagoval a za speciálních licenčních podmínek jsou tyto stále dostupné pod položkou Windows XP Embedded, a to až do roku 2017!


Je mnoho důvodů proč.
Svět profesí a profesionality je svět, kterému Microsoft® věnuje velmi speciální pozornost. A jeho požadavkům odpovídá právě světem Windows® Embedded.



Přehled operačních systémů Windows pro stacionární a mobilní průmyslová zařízení:


Windows® Embedded 8 Industry
poslední verze systému založená na nejnovějších technologiích OS Windows 8
dostupnost do roku 2028

Windows® Embedded Standard 7
operační systém vycházející z důvěrně známé platformy Windows 7
dostupnost do: 27. 07. 2025

Windows® Embedded Compact 7
kompaktní verze operačnícho systému Windows Embedded Standard 7 pro mobilní zařízení
dostupnost do: 28. 02. 2026

Windows® Embedded Standard 2009
profesionální platforma vycházející z populární verze systému Windows XP
dostupnost do: 08. 01. 2024

Windows® Embedded CE 6.0 R3
odlehčená verze operačního systému WES2009 pro mobilní čtečky a PDA
dostupnost do: 28. 02. 2022

Windows® XP Embedded
speciálně upravená licence nejpopulárnější platformy Windows XP
dostupnost do: 30. 01. 2017





 
 

CALL - VOLEJTE: +420 599 524 701 (6)

15.12.2023

 
06.01.2023

 
12.08.2022

 
16.06.2022

 
03.09.2021